Koledzy, czy bezpieczne jest zakładanie felg 15" wtedy, gdy otwór centrujący w feldze ma średnicę większą od średnicy piasty?
Jak i gdzie sprawdzić ET aby dobrze dobrać alufelgi
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Agamek12Zamieszczone przez skalarZamieszczone przez Agamek12Koledzy, czy bezpieczne jest zakładanie felg 15" wtedy, gdy otwór centrujący w feldze ma średnicę większą od średnicy piasty?
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Agamek12Koledzy, czy bezpieczne jest zakładanie felg 15" wtedy, gdy otwór centrujący w feldze ma średnicę większą od średnicy piasty?
Komentarz
-
witam, odkopie troche temat ale mam dylemat, kupilem felgi 6,5J R16 5x112 ET41 chce je zalozyc na zime z oponami 205/55/R16 a orginalne felgi mam 7J R17 5x112 ET54 (ET jest takie z tego co sie orientuje orginalne przy tej feldze) z oponami 225/45/R17 pytanie czy te felgi 16 wejda mi i nie bedzie zbyt duzego problemu z ET??? pozdrawiam
dodam jeszcze ze sprawdzajac na kalkulatorze obliczania ET pokazuje, ze felga bedzie wystawac na zewnatrz 7mm a w wewnetrznej stronie bedzie krotsza o 19mm tak pokazal to ten kalkulator
Szukasz ET Felgi? Skorzystaj z naszego narzędzia pozwalającego sprawdzić jaka jest odpowiednia wartość dla Twojego samochodu.
kolejne dwa kalkulatory pokazuja wynik ze felgi w porownianiu sa te same oto linki
pytanie tylko czy te 19mm od wewnatrz to troche nie za duzo???? jezeli nie to musze zastosowac dluzsze sroby czy ori wystarcza???
Komentarz
-
-
plaster7, ale jakie felgi :?: pewnie alu :?: nowe , używane :?:
będziesz jeździł bez problemu , troche et może małe , nie dostałeś śrub :?:
a otwór centralny masz ok :?:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
felgi alu, nowe kupilem od goscia prywatnie za okazejna cene bo 180euro otwor centralny maja wiekszy ale zamowilem juz piescienie centrujace... jak bylem zamowic piescienie to gosciu w wulkanizacji powiedzial ze orginal et skody wedlug katalogu jest 50 to wychodzi ze wystawac bedzie 3mm a wewnatrz bedzie ktorsza o 15mm, gosciu odradzil mi zakladanie tego ale powiedzialem ze to tylko na zime, a co z tymi srobami, dluzsze czy ori moga byc?? ide do pracy jakby co to odezwe sie jak wroce, pozdro
Komentarz
-
-
plaster7, sróby po prostu przymierz , maja się wkręcać w piastę na około 7mm przynajmniej. inna rzecz czy gniazda które masz w tych felgach to kule czy stożki , jeżeli stożki to musisz i tak kupić nowe śruby a wtedy długość sobie dopasujesz.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
ok, sroby jeszcze sprawdze jakby co to kupie nowe... a ta sprawa z tym ET bedzie to mialo jakis duzy wplyw na jakosc jazdy, jakies drgania moga sie pojawic czy taka roznica 7mm na zewnatrz i 19mm od wewnatrz sa do zaakceptowania??? bo troche te 19mm od srodka mnie drazni fakt ze opona nie bedzie obcierac ale os troche sie cofnie jezeli dobrze rozumiem cala zasade ET... pozdro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plaster7ok, sroby jeszcze sprawdze jakby co to kupie nowe... a ta sprawa z tym ET bedzie to mialo jakis duzy wplyw na jakosc jazdy, jakies drgania moga sie pojawic czy taka roznica 7mm na zewnatrz i 19mm od wewnatrz sa do zaakceptowania??? bo troche te 19mm od srodka mnie drazni fakt ze opona nie bedzie obcierac ale os troche sie cofnie jezeli dobrze rozumiem cala zasade ET... pozdrosuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaczym bardziej felga na zew tym lepsze prowadzenie auta na łukach i nie tylko.......
i coraz większa możliwość bicia kół :twisted:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwZamieszczone przez piramidaczym bardziej felga na zew tym lepsze prowadzenie auta na łukach i nie tylko.......
i coraz większa możliwość bicia kół :twisted:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
W wiadomości http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=314385#314385 szkoda napisał:
O2, rozstaw śrub - 5x112:
aluminiowe
[...]
6,5J x 15", ET 50, opona 195/65 R15 - do używania z łańcuchami
6,0J x 15", ET 47, opona 195/65 R15
Dlaczego jedna felga do łańcuchów się nadaje, a druga nie?Pozdrowienia,
Krzysztof
Komentarz
-
-
piramida, bo to widzisz nie w każdym aucie się uwydatnia , ewentualnie nie każdy to czuje... . u mnie było czuć et 35 i nic na to nie poradzę , zresztą u wielu klientów czuć. mam na przykład ochotę na mugello w 16 a tam niestety et 35 i się boje . zresztą sam alcar dopuszcza to et jako ewentualność . jeżeli ktoś sprawdza felgi w konfiguratorze alcara to niech zaznaczy sobie ABE , wtedy od razu znika część felg.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwjeżeli ktoś sprawdza felgi w konfiguratorze alcara to niech zaznaczy sobie ABE , wtedy od razu znika część felg.
Bo wybrałem sobie felgi do swojej O2 FL 1,4 l 90 kW, zaznaczyłem ABE (podpowiedź: "Pokaż tylko aplikacje bez modyfikacji"), zniknęła część felg, ale w informacjach technicznych przy części wymiarów opon jest gwiazdka, a poniżej w uwagach jest adnotacja "ABE".
Więc jak te gwiazdki rozumieć?
Czy rozmiary z gwiazdkami wymagają modyfikacji, czy właśnie nie wymagają?Pozdrowienia,
Krzysztof
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekZamieszczone przez Chris_MA co dokładnie oznacza to ABE?
Z tego by wynikało, że z danymi felgami tylko rozmiary opon oznaczone gwiazdką są dopuszczone do eksploatacji...Pozdrowienia,
Krzysztof
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris_MZamieszczone przez gebekZamieszczone przez Chris_MA co dokładnie oznacza to ABE?
Z tego by wynikało, że z danymi felgami tylko rozmiary opon oznaczone gwiazdką są dopuszczone do eksploatacji...
w Niemczech
ABE - oznacza, że można montować bez konieczności wpisywania do briefu, jest to najwyższy stopień dopuszczenia do ruchu, oznacza że np. część jest zgodna z homologowana przez producenta
"niższy" jest TUV - wymaga wpisania do briefu w stacji diagnostycznej, która potwierdza zgodnośc - w tym przypadku felg - z danym pojazdem - w TUV sa często dodatkowe ograniczenia - przy dużej zmianie ET jest to np. konieczność obcięcia rantów nadkoli (umbordeln)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Chris_MJacek Wo. napisał/a:
ABE - oznacza, że można montować bez konieczności wpisywania do briefu, jest to najwyższy stopień dopuszczenia do ruchu, oznacza że np. część jest zgodna z homologowana przez producenta
hotrain ale podstawowym rozmiarem do O2 w przypadku tej felgi jest podawany 6,5/16 et 50 , którego zresztą też niema. jestem teraz w centralnym magazynie alcara i nie widać tych felg a co za tym idzie okres 3 tygodni oczekiwania jest raczej mało realny , chyba że ktoś będzie je ściągał indywidualnie , ale jeżeli niema ich w niemca to i tak nic nie wskóra . mogę sie jutro rozeznać co i jak. drugą rzeczą którą chcę Ci powiedzieć to jest kolor tej felgi , nie widziałem jej na żywo ale zakładałem takie http://www.alcar.pl/6635_PL.0?webbid=2&webdid=421 i jeżeli jest to ta sama farba to według mnie sa nieciekawe , nawet na zimę.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
mam pytanie:
stalowe do O2FL
szukam 6.5x16
ale widzę, że są dwa rodzaje ET: 42 i 50
według tego linka http://forum.octaviaclub....p=314385#314385 do O2FL powinno być ET50.
czy ET42 też będzie ok do O2FL?kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
Komentarz